Quantcast
Channel: NeerlandiNet - LitNet
Viewing all articles
Browse latest Browse all 396

Goede Hoop. Zuid-Afrika en Nederland vanaf 1600

$
0
0

Lees ook: Zuid-Afrikahuis: Programma, Februarie 2017

Van 17 februari t/m 21 mei 2017 presenteert het Rijksmuseum een grote tentoonstelling over de relatie tussen Zuid-Afrika en Nederland tussen 1600 en 1994. Ook het Zuid-Afrikahuis Nederland zal de komende maanden in haar programmering veel aandacht besteden aan deze bijzondere relatie tussen Zuid-Afrika en Nederland en een aantal thema’s die in de tentoonstelling gepresenteerd worden.

mandela1

Nelson Mandela tijdens zijn onthaal op het Leidseplein in Amsterdam op 16 juni 1990. Foto: Maurice Boyer

Prominent in de tentoonstelling zijn de meterslange landschapspanorama’s van Robert Jacob Gordon. Deze Nederlandse expeditiereiziger bracht Zuid-Afrika in de 18de eeuw in kaart en gaf het land daarmee een gezicht. De indrukwekkende portretten van kinderen geboren na 1994 - de afschaffing van de Apartheid- van de Zuid-Afrikaanse fotograaf Pieter Hugo verbeelden Zuid-Afrika’s toekomst. Parallel aan de tentoonstelling zendt de NTR een zevendelige tv-serie uit, gepresenteerd door Hans Goedkoop.

Zuid-Afrika – Nederland

Martine Gosselink, hoofd Geschiedenis van het Rijksmuseum en samensteller van de tentoonstelling:

De komst van de Nederlanders heeft Zuid-Afrika voorgoed veranderd. De samenstelling van de bevolking en de introductie van de slavernij door de VOC zijn het gevolg van de band met ons land. Maar ook de taal, het Afrikaans, de wetgeving, de gereformeerde kerk, de introductie van de Islam, de typisch gevormde gevels en de Nederlandse namen op de kaart. Ook Nederland werd door de relatie met Zuid-Afrika veranderd. De Boerengekte rond 1900, talloze ‘Transvaalbuurten’ en de heftige anti-apartheidsstrijd van de jaren ’80, getuigen van een voortdurend bewogen verhouding. In de tentoonstelling geven ca 300 schilderijen, tekeningen, documenten, foto’s, meubels, souvenirs, gebruiksvoorwerpen en archeologische vondsten betekenis aan de gedeelde cultuur én wederzijdse beïnvloeding tussen beide landen.

Activiteiten en publicaties

Rondleidingen

De rondleiders bij de tentoonstelling zijn Zuid-Afrikaans en belichten de tentoonstelling vanuit hun achtergrond en persoonlijke band met het land.

Audiotour door Adriaan van Dis

De audiotour is ingesproken door schrijver en Afrika-kenner Adriaan van Dis. Van Dis neemt de bezoeker mee door de tentoonstelling waarbij hij verbanden legt tussen de verschillende periodes en anekdotes vertelt. In de audiotour zijn ook persoonlijke verhalen opgenomen van een aantal Zuid-Afrikanen en Zuid-Afrika kenners.

De audiotour is tijdens de tentoonstelling gratis te downloaden op een eigen smartphone via de Rijksmuseum-app of te huur in het Rijksmuseum voor €5.

Boek Goede Hoop. Zuid-Afrika en Nederland vanaf 1600

Bij de tentoonstelling verschijnt een rijk geïllustreerd boek met 56 bijdragen, geschreven door 26 auteurs uit de wereld van literatuur, taal, (kunst)geschiedenis, archeologie, politiek en journalistiek.

Speciale Zuid-Afrikamiddag op 26 maart

Een levendige middag met muziek, lezingen en gesprekken over Zuid-Afrika – Nederland.

  • Zangeressen Nomapostile Nyiki en Lungiswa Plaatjies brengen verschillende nummers uit de voorstelling South African Road Trip ten gehore, waarin de sterke spirituele verbinding met hun land en de taal van hun voorouders weerklinkt;
  • Martine Gosselink over de tentoonstelling Goede Hoop;
  • Adriaan van Dis in gesprek met de Zuid- Afrikaanse rapper, dichter en zanger Jitsvinger over het ‘Afrikaaps’.

Onderwijsprogramma

Bij de tentoonstelling wordt een programma aangeboden voor het voortgezet onderwijs met een rondleiding en lesmateriaal. De lessen zijn te gebruiken voor de vakken geschiedenis, aardrijkskunde of maatschappijleer.

NTR TV-serie Goede Hoop

Historicus Hans Goedkoop neemt ons mee in een zevendelige serie naar de Nederlandse geschiedenis in Zuid-Afrika. De serie loopt parallel aan de tentoonstelling Goede Hoop in het Rijkmuseum en is wekelijks te zien op zaterdagavond op NPO 2 vanaf 18 maart 2017.

Klokhuis-serie

Naast de documentaireserie maakt het tv-programma Het Klokhuis een zesdelige jeugdserie. Deze start in maart 2017 op NPO 2. NTR maakt hierbij ook een uitgebreide website en Schooltv biedt een bewerking aan voor het onderwijs.

De tentoonstelling Goede Hoop wordt mede mogelijk gemaakt door
Rijksmuseum Fonds: Familie W. Cordia, Johan Huizinga Fonds, Cees en Ingeborg van der Burg, Gerard Krans, Fonds 1975, Fonds de Zuidroute, Stichting New Angle en een gift uit een nalatenschap.

VSBfonds, Mondriaan Fonds, Stichting Dr. Hendrik Muller’s Vaderlandsch Fonds, DutchCulture, ING, Patronen van het Rijksmuseum en bruikleengevers.

Besoek https://www.rijksmuseum.nl/nl/goede-hoop vir meer inligting.

The post Goede Hoop. Zuid-Afrika en Nederland vanaf 1600 appeared first on LitNet.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 396


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>